Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

ŠPORTOVÁ FOTOGRAFIA

Snímajte víťazné športové fotografie s týmito tipmi na fotografovanie od odborníka

Počas svojej 40-ročnej kariéry nasnímal Dave Rogers (fotograf Getty) niektoré z najkultovejších záberov v histórii ragby. Stál pri ihrisku počas každých Majstrovstiev sveta v ragby od prvého ročníka v roku 1987 a aj tento rok bude v Japonsku tráviť každý deň s anglickým tímom. Nech je váš obľúbený šport akýkoľvek, Dave vám prezradí 10 najlepších tipov a techník na snímanie lepších športových fotografií.

Daveov záujem o fotografovanie sa prejavil v období dospievania na začiatku 70. rokov minulého storočia, keď sledoval, ako hrá anglický futbalový tím Wolverhampton Wanderers. Pamätá si, že ho nezaujala len samotná hra, ale rovnako ho upútalo aj to, čo sa dialo v zákulisí – hlavne fotografi za postrannými čiarami.

Od svojej prvej príležitosti pracovať v miestnych novinách si Dave – ako sám hovorí, vďaka kombinácii šikovnosti, odhodlania a troche šťastia – získal pevné miesto v sieni slávy športovej fotografie. Zachytil novozélandského hráča Jonaha Lomua, keď prevalcoval Angličana Mikea Catta v zápase Majstrovstiev sveta v ragby v roku 1995, Nelsona Mandelu, ktorý odovzdáva trofej za rok 1995 kapitánovi tímu Springboks Francoisovi Pienaarovi, čím zjednocuje Južnú Afriku po dlhom období apartheidu, ako aj Jonnyho Wilkinsonov dramatický gól kopom z odrazu v predĺžení, vďaka ktorému Anglicko získalo titul na Majstrovstvách sveta v ragby v roku 2003, a mnoho iných fotografií.

Sports photographer Dave Rogers holding a Canon camera.

Daveov najpamätnejší záber pochádza z Majstrovstiev sveta v ragby v roku 2003. Kapitán Anglicka Martin Johnson sa na ňom týči nad fotografom a silným stiskom drží trofej vo vzduchu krátko po víťazstve jeho tímu na tomto turnaji. Takmer môžete počuť, ako kričí od radosti, zatiaľ čo jeho spoluhráči stojaci za ním a fanúšikovia na štadióne oslavujú toto víťazstvo. V obrovských rukách tohto hráča vyzerá trofej takmer ako hračka a nádherne sa leskne v žiare reflektorov, ktorá dopadá na túto scénu.

Keď sme Davea navštívili, práve sa začínal pripravovať na Majstrovstvá sveta v ragby 2019 v Japonsku, kde bude sprevádzať tím Anglicka. V rámci tejto prípravy si organizoval svoj plán trasy a fotografickú výbavu a vybavoval si povolenia na používanie diaľkovo ovládaných spúští na štadiónoch. Prezradil nám, že okrem troch profesionálnych tiel fotoaparátov, objektívov, statívov a monopodov si balí aj veľa vybavenia do mokrých podmienok, aby si dokázal poradiť s prácou v období dažďov.

Okrem toho už vtedy rozmýšľal nad zábermi, ktoré by chcel nasnímať. Medzi tisícami fotografií, ktoré počas tohto turnaja pravdepodobne nasníma, by veľmi rád videl jednu konkrétnu: „Mojím snom by bolo nafotiť, ako anglický tím znova dvíha trofej Webba Ellisa – trofej majstra sveta!“

V nasledujúcej časti sa s nami podelil o odborné rady na zdokonalenie vašich športových fotografií bez ohľadu na šport, ktorý snímate.

1. Poznajte každý aspekt daného športu

„Najväčšou výzvou je vedieť všetko o danom športe,“ hovorí Dave. „Naučte sa pravidlá hry, aby ste vedeli, čo sa hráči snažia urobiť.“ Ak neviete predpokladať nasledujúci pohyb hráča, môže vám niečo ujsť.

Každý šport je iný. V porovnaní s ragby platí, že „futbal je rýchlejší šport, čo sa týka hrania aj fotografovania,“ hovorí. Kým ragby hrá viac hráčov a nachádza sa tu viac ľudí, ktorí vám môžu zablokovať výhľad a pokaziť dobrý záber, vo futbale „je na ihrisku menej ľudí, takže máte jasnejší výhľad.“

2. Zakúpte si najlepšiu súpravu, akú si môžete dovoliť

Keď Dave začínal, podarilo sa mu získať miesto v kurze British National Council for the Training of Journalists napriek tomu, že ani nevlastnil fotoaparát. Musel si kúpiť to, čo si aktuálne mohol dovoliť: starý fotoaparát s 35 mm filmom. Ak práve začínate, Dave odporúča zamerať sa na kľúčové faktory „jednoduchosti používania, spoľahlivosti a hodnoty za peniaze“. „Jednoducho si kúpte to najlepšie, čo viete zohnať,“ hovorí a odporúča dať si pozor na šetrenie na nesprávnom mieste.

Ak je kompletná výbava digitálnej zrkadlovky mimo vašich možností, zamerajte sa na kompaktný alebo univerzálny fotoaparát s funkciami, ktoré dokážu splniť nároky športovej fotografie. Model Canon PowerShot SX70 HS, ktorý predstavuje špičku v rade univerzálnych fotoaparátov od spoločnosti Canon, má 65-násobný optický zoom, dokáže snímať rýchlosťou 10 snímok za sekundu a má rýchle a presné automatické zaostrovanie (AF) s možnosťou nepretržitého AF, ktoré vám pomôže zachytiť rýchlu akciu.

Ak však chcete využiť skvelý výber objektívov Canon, dobrou voľbou pre športovú fotografiu je zainvestovať do digitálnej zrkadlovky, ako je napríklad Canon EOS 80D.

3. Vyberte si odolný objektív

„Štandardný objektív pre športovú fotografiu je Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM [a ešte ľahšia a novšia verzia tohto objektívu, model Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM], ktorý je skvelý, okrem toho často používam aj model Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Tieto objektívy sú spoľahlivé a znesú veľa nárazov. Keď fotíte šport, často kladiete fotoaparáty dole veľkou rýchlosťou a beháte po scéne – musia byť poriadne robustné, aby to zvládli.

„Ak ešte len začínate, rozmer 70 – 200 mm je vhodnejší. Väčšina ľudí začne používať 400 mm objektívy, až keď sa stanú špecialistami.“

Na dosiahnutie podobných výsledkov s menším rozpočtom môžete rozmýšľať o modeliCanon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM aleboCanon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Oba využívajú legendárnu technológiu stabilizátora obrazu (IS) od spoločnosti Canon, ktorá pomáha vyriešiť problém rozmazaných snímok spôsobených otrasmi fotoaparátu. Ak sa vaše ruky čo i len trochu trasú, prvok vnútri objektívu sa trasie tiež na vyrovnanie týchto otrasov. Znamená to, že aj pri snímaní z ruky namiesto statívu by mali vaše fotografie byť krásne ostré.

Martin Johnson raises the trophy after England wins the 2003 Rugby World Cup. © Dave Rogers / Getty Images

4. Zaostrite na akciu, nie na pozadie

„Používajte vysokú rýchlosť uzávierky a širokú clonu [menšie f-číslo], pretože pozadie vie byť veľmi chaotické a odpútava pozornosť reklamami a podobnými prvkami. Pamätajte že čím väčšiu clonu použijete, tým menšia časť bude zaostrená. Jednoducho rozmažte rušné pozadie a pokúste sa používať objektív čo najdlhšie pri maximálnej ohniskovej vzdialenosti. Vyberte nastavenie citlivosti ISO, ktoré je veľmi nízke, aby ste museli používať vysokú rýchlosť uzávierky s nízkou clonou.“

Jeden trik, ktorý Dave odporúča na úplné odstránenie pozadia, je „prejsť v hľadisku trochu vyššie, aby ste sa na ihrisko pozerali zhora. Ak dokážete nasnímať obrázok zhora a pozerať sa nadol, získate čisté zelené pozadie.“

5. Posaďte sa na slnko

Najlepšie podmienky na snímanie sú podľa Davea „jasno s oblakmi“, pretože svetlo bude na ihrisku rozložené rovnomernejšie, takže nebudete musieť tak často prestavovať nastavenia expozície. Ale ak snímate počas slnečného dňa s ostrým kontrastom medzi oblasťami v tieni a na slnku, „posaďte sa do slnečnej časti a snímajte smerom do tej tienistej,“ hovorí. Vďaka tomu budete pracovať v protisvetle. „Ak sedíte v tieni a snímate smerom do slnka, môže to byť náročné. Častokrát nasnímate len siluetu hráča na jasnom pozadí. Preto vždy seďte na slnečnej strane. Získate tak aj krajšie farby.“

Tieto rady najľahšie dodržíte na malých miestnych športových podujatiach, kde diváci môžu stáť, kde chcú, a voľne sa presúvať po parku alebo okolo ihriska – v takomto prípade môžete hľadať, kým nenájdete to dokonalé miesto. Na podujatiach s pevne určeným sedením podľa vstupenky máte niekedy možnosť vybrať si, kde chcete sedieť. Zistite, ktorým smerom je štadión orientovaný a o koľkej sa dané podujatie začína, aby ste si vybrali miesto, ktoré bude v tom čase na slnku. Dokonca si môžete stiahnuť aplikáciu na sledovanie slnka pre fotografov.

6. Skúste snímať siluetu

Niekedy však chcete dosiahnuť efekt siluety. Na to je potrebné znížiť citlivosť ISO, zvýšiť rýchlosť uzávierky a zavrieť clonu (použiť vyššie f-číslo). „Budete potrebovať osvetlené pozadie,“ radí Dave. „Celú scénu podexponujte. Silueta môže byť efektívna, ak ju nerobíte príliš často. V opačnom prípade sa z nej stane klišé.“

7. Kreatívne využívajte rozmazanie

Keď nasnímate dobrú kolekciu základných snímok, je čas na kreativitu. Niektorí začínajúci športoví fotografi sú posadnutí efektom zmrazeného pohybu, ale Dave odporúča používať aj rozmazanie na zdôraznenie rýchlosti. Ak to chcete urobiť, nastavte rýchlosť uzávierky na 1/15 s. Hneď však dodáva: „Nechcete však až také intenzívne rozmazanie, aby ste nevedeli, čo športovci vlastne robia. V každom prípade chcete tvár nasnímať čo najostrejšiu.“

Hlavne v športoch s predvídateľným lineárnym pohybom, ako sú konské dostihy, ľahká atletika alebo motoristický šport, vám posúvanie fotoaparátu spolu s akciou (pohybovanie fotoaparátom tak, aby ste sledovali osoby alebo vozidlo v pohybe) pomôže zachovať relatívnu ostrosť objektu a rozostriť všetko ostatné, čím skutočne sprostredkujete dojem rýchlosti.

8. Fotografujte zdola

Ak chcete záberu dodať viac dramatickosti, Dave odporúča: „Znížte svoj uhol. Ak si ľahnete na zem a hráč skočí smerom k vám, vyzerá to, ako keby lietal,“

Túto stratégiu Dave použil pri svojom pamätnom zábere vtedajšieho kapitána Anglicka Martina Johnsona držiaceho trofej majstrov sveta v ragby za rok 2003. Tým, že sa nachádzal nižšie ako Martin, perspektíva fotografie zvýraznila už aj tak obrovskú výšku a silu tohto hráča.

Súvisiace články
An action-packed photoshoot with a pro

ŠPORTOVÁ FOTOGRAFIA

Akčná fotografia: Tipy od profesionála

Získajte informácie o akčnej športovej fotografii na tomto stretnutí s mentorom a špičkovým horským cyklistom.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

AKCIA

„Neváhajte kvôli fotografii zájsť ďalej“

Fotograf extrémnych športov Richard Walch hovorí o tom, ako vznikajú jeho úchvatné zábery lyžiarov a snoubordistov.

The story behind the shot

ŠPORTOVÁ FOTOGRAFIA

Príbeh zo zákulisia

Päť profesionálnych fotografov radí, ako zachytiť výnimočné športové zábery.

Dave Rogers' kitbag containing two Canon DSLR bodies and a number of lenses.

9. Zbaľte sa pre každý prípad

„Beriem si so sebou dva fotoaparáty a v dnešnej dobe niekedy aj tri – pre každý prípad. Ak prší, čo najlepšie ich zabaľte. Veľa fotografov používa tvrdé obaly, ale ja nosím plecniak. Beriem siobjektív Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, dve telá fotoaparátov a dva objektívy s malým zoomom. Tiež si so sebou beriem tri alebo štyri náhradné batérie, hlavne v prípade chladného počasia, kedy sa energia míňa rýchlejšie. Zoberte si nepremokavé puzdrá a kryty objektívu – tie sa vždy oplatia. Ak ich nemáte, zabaľte svoju súpravu do plastovej tašky. Ušetrí vám to veľa peňazí za opravy.“

Dave používa špičkový model Canon EOS-1D X Mark II, ale aj cenovo dostupnejšíCanon EOS 80D má telo z horčíkovej zliatiny a je odolný voči prachu a vlhkosti, vďaka čomu je spoľahlivý vo všetkých podmienkach. Tiež používa sofistikovaný systém 45-bodového automatického zaostrovania a vysokú rýchlosť sériového snímania 7 snímok za sekundu so sledovaním objektu, vďaka čomu je ideálny obzvlášť pre športové fotografie s rýchlou akciou.

10. Buďte trpezliví a neprestaňte snímať

Dave priemerne nasníma približne 2000 fotografií počas jedného zápasu ragby, aby získal pár takých, s ktorými je spokojný. Preto sa nenechajte odradiť, ak vaše prvé fotky nie sú také vzrušujúce, ako ste dúfali. „Najhoršie je, ak ľudia stoja pred vami tak, že cez nich nevidíte, alebo keď niekto prebehne cez záber a zakryje výhľad,“ hovorí. Dave musel vymazať mnoho takýchto záberov, ale nikdy neprestáva snímať a čakať na ideálne príležitosti. „Počet nepoužiteľných snímok je veľký, ale v dnešnej dobe digitálnych fotoaparátov viete, čo ste nasnímali, hneď keď sa pozriete na obrazovku.“

Keď na zadnom displeji uvidíte tú víťaznú fotku na ktorú ste čakali, zistíte, že sa oplatilo nevzdať to. S trpezlivosťou, predstavivosťou a správnou súpravou v batohu (odporúčame digitálnu zrkadlovku Canon EOS 80D s objektívomCanon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM alebo objektívom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM alebo univerzálny fotoaparát Canon PowerShot SX70 HS) dokážete vytvoriť športové fotografie, ktorými sa určite radi pochválite!

Napísal Matthew Bowen

Súvisiace produkty

Súvisiace články

„Nechajte sa inšpirovať“ je pre vás najdôležitejším zdrojom užitočných rád pri tvorbe fotografií, návodov pre kupujúcich a výstižných rozhovorov – všetko, čo potrebujete vedieť pri hľadaní toho najlepšieho fotoaparátu či tlačiarne, aby ste mohli vdýchnuť život svojmu najbližšiemu tvorivému nápadu.

Späť na všetky tipy a techniky